Halvtid! Första terminen av läsåret 2020/2021 har gått och så har också första halvan av mandatperioden för UPS styrelse och UPS verksamhetsår. En termin som såklart till stor del präglats av covid-19, men också av nya möten, kära återseenden och zoom-engagemang. För att ge alla er medlemmar en inblick i vad som har föregåtts både i diverse zoom-rum och till en början den analoga världen kommer här en liten sammanfattning. 

En vecka innan terminsstart kickade som vanligt UPS inspark igång, och vilken succé det blev! UPS tog emot fler recentior än någonsin under insparksveckan med temat “back to reality” och trots att distans hölls mellan lagen var stämningen och peppen omöjlig att ta miste på. Tack till alla fina reccar, faddrar, chefsfaddrar och såklart våra fantastiska generaler Alva, Elsa, Tove och Sara som gjorde veckan möjlig. Även masterutskottet ordnade en inspark för de nyantagna masterstudenterna och vi var också extra glada att ta emot 32 tappra utbytesstudenter till UPS. 

När terminen väl dragit igång rivstartade också UPS ordinarie verksamhet. Gamla Torgets seminarierum var (ansvarsfullt) fyllda till max under utskottens uppstartsmöten, Sport- och aktivitetsutskottet slog rekord i antalet aktiviteter under en vecka med hike, möte, fotbollsträning, och fadder – reccematch, och Polmagasinet som inte legat på latsidan under sommaren delade ut sitt första nummer redan under insparken! Även nya eller tidigare mindre aktiva verksamhetsområden startade upp efter sommaren – UPS egen kör PolCapella harklade upp sig på nytt och vårt älskade jäma återupptog vårens viktiga initiativ att starta jäma-gruppen. Vi hann till och med arrangera en gasque i anpassat format och för en kväll njuta av de UPS egna polband och spex!  

Den 20 oktober tog UPS styrelse beslut om att tills vidare ställa in alla fysiska aktiviteter och bara bedriva online-verksamhet – ett såklart mycket svårt beslut men som bedömdes vara nödvändigt sett till de då nya restriktionerna. I dagsläget omfattas föreningens verksamhet av den så kallade “pandemilagen” vilket begränsar deltagare på fysiska aktivitet till 8 personer i förenings- eller universitetslokaler och föreningen följer utvecklingen noga. Detta har däremot inte hindrat oss från att arrangera aktiviteter. Kontaktutskottet och Utbildningsrådet arrangerade en populär zoom-valvaka och stod senare värd för det populära på-spåret-quizet och årets digitala “Networking Day” arrangerad av Networking Days projektgrupp. 

Även vår kära polriks-representant Vera von Otter har representerat UPS i polkands paraplyorganisation Polriks som under terminen dragit ihop två mycket intressanta föreläsningar. Radion “sen lunch med pk” har sett till att hålla oss uppdaterade om de senast inrikespolitiska händelserna, Kommunikation- och marknadsföringsutskottet har rustat oss med med den ikoniska UPS-tröjan, Evenmangs- och kulturutskottet har fixat julkänsla genom sin adventskalender och UPS samlade in 11 800 kronor till musikhjälpen!! 

Också inom organisationen har mycket arbete gjorts. Statsvetenskapliga institutionen har under en tid handskats med ett ekonomiskt underskott vilket den så kallade “framtidsgruppen” lagt fram åtgärdsförslag mot. UPS har i institutionsstyrelsen representerats av Utbildningsrådet och har tillsammans med Uppsala studentkår tryckt på för den lösning som gynnar våra medlemmar mest. Som läget ser ut nu kommer det innebära ändringar i statskunskap A:s seminarieupplägg och kanske några övriga ändringar på A-kursen vilka kommer märkas under nästa hösttermin. 

Inom styrelsen har också arbete med UPS struktur och organisation skett vilket utmynnat i ett arbete med en alkohol- och drogpolicy som kommer att läggas fram på årsmötet. En projektgrupp med fokus på lokal- och sponsorfrågor har också inlett sitt arbete med syftet att strukturera hur föreningen arbetar med sponsorer i framtiden. Den 25 oktober höll UPS också i sitt första digitala extra medlemsmöte och fyllde alla föreningens vakanta poster! Ett bättre betyg tror jag inte vi kan få på att föreningens arbete uppskattas och är viktigt för våra medlemmar. Ett stort TACK till alla som engagerar sig i föreningen och som hjälper oss andra medlemmar att skapa den bästa möjliga studietiden! 

Så vad händer nu? Såklart har verksamhetsåret hittills inte blivit vad varken någon av UPS förtroendevalda eller medlemmar förväntat sig – vi befinner oss i en kris på det sätt att vår primära verksamhet – ordna aktiviteter där våra medlemmar kan knyta nya band med sina kursare, inte är möjlig att bedriva på det sätt som det tidigare varit. MEN det betyder inte att vi inte gör allt i vår makt för att hitta nya vägar för att göra just detta. I veckan lanserade UPS sin discord – en ny möjlighet att kommunicera med andra medlemmar och förhoppningsvis lära känna någon ny. Generalansökan och planering för insparken 2021 har påbörjats, utskotten har laddat upp men zoom-yoga, zoom-quiz, spännande föreläsningar och mycket mer! Dessutom har förberedelserna redan påbörjats för UPS årsmöte som hålls i maj, där en ny styrelse och nya förtroendevalda ska väljas in. När förutsättningarna gör det möjligt att träffas igen fysiskt kommer vi vara de första att se till att det händer!

Jag vill avsluta med en uppmaning om att ta vara på de möjligheter som faktiskt finns för att delta i aktiviteter – kom ihåg UPS finns till för sina medlemmars skull och den vikt sociala sammanhang spelar för vår psykiska hälsa!

Med förhoppning om att vi snart kan ses utanför zoom-rummen, 

Er ordförande, Hanna Persson 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *