Under höstens studieresa med Kontaktutskottet begav vi oss till Georgien. Under november spenderade en grupp UPS studenter en knapp vecka i huvudstaden Tbilisi för att lära oss om det politiska läget i landet och ta del av den georgiska kulturen. Det här är vad vi hittade på:
Dag 1
Med några få timmars sömn i kroppen, efter en lång flygresa, började vi vår första dag i Tbilisi med ett studiebesök. Efter att ha promenerat i höstsolen över branta kullerstensgator, bland sovjetiska skrytbyggen och vänliga gatuhundar, nådde vi organisationen Transparency International. Där lärde vi oss om Georgien som ett föregångsland i regionen i frågor som korruption och demokrati, och fick en tydligare bild av landets politiska situation.
Efter en lunch i solen fortsatte dagen med ytterligare ett studiebesök. Detta skulle komma att bli en av de mest minnesvärda besöken på resan. Tack vare att vi kommit i kontakt med en tidigare georgisk Uppsalastudent fick vi träffa en minister ur en skuggregering för en av de georgiska utbrytarregionerna Abchazien. Den lokala tv-kanalen var på plats och intervjuade några modiga medlemmar i resesällskapet.
Därefter följde två timmar av ministerns berättelser om den georgiska kulturen, obegripliga skämt om hur dyrt Norge är och glada tillrop på georgiska från en expert inom mänskliga rättigheter. Glada men trötta fortsatte vi till en på av den fantastiska matgruppen utvald georgisk restaurang. Där skedde vårt första ordentliga möte med den georgiska matkulturen. Naturvin, georgiska dumplings och andra delikatesser fyllde våra magar. Efter detta hägrade sängen och en händelserik första dag gick mot sitt slut.
Dag 2
Andra dagen i Georgien inleddes med ett studiebesök på Svenska ambassaden. Mötet var mycket lärorikt och gav ett annat perspektiv på konflikten med Ryssland. Vi fick även information om det rådande parlamentariska läget och bakgrunden till de demonstrationer som har ägt rum i Tbilisi de senaste månaderna.
På kvällen nalkades en middag med Levan, en georgisk affärsman som är nära vän med Hennings pappa. Vår värd tog verkligen tillfället i akt att göra sanning av den mytomspunna georgiska gästvänligheten. När vi steg in i den intima restaurangen belägen vid kanten av Kura-floden, med promenadavstånd från vårt hotell, möttes vi av en världsomvälvande åsyn. Ett långbord stod framdukat, med ett smörgåsbord av traditionell georgisk husmanskost, rader av karaffer med det världskända georgiska Qvevri-vinet och ett flertal servitörer, redo att servera oss den färgglada och inbjudande maten. Rätterna var av stor variation, och utbudet sträckte sig alltifrån yoghurtsåser och ostknyten till kycklinggryta, grillade grönsaker och allas vår favoriträtt på hela resan, den grillade öringen med granatäpplesås. Vid bordets ända satt en högrest man, med skjorta, väst och ett varmt leende på läpparna. Levan välkomnade oss till med bästa tänkbara starten på resan, och uppvaktade oss i timvis som kvällens “tamada” (jfr. toastmaster) och höll tal om familjen, vännerna och andra saker av stor betydelse i georgisk kultur.
Dag 3
Dag tre var en intensiv dag. På förmiddagen besökte vi the Friedrich Naumann Foundation for Freedom South Caucasus en nystartad organisation som jobbar för att sprida liberala värderingar i landet, liknande en tankesmedja. Efter en snabb lunch åkte gruppen senare vidare till EUMMs högkvarter i staden. Där fick vi träffa de två svenskar som via Folke Bernadotte akademin är utstationerade i Georgien. Syftet med deras arbete är att jobba för att säkerställa fred i området. På kvällen upplevde de festsugna i gruppen den georgiska kulturen genom att besöka den mytomspunna technoklubben Bassiani.
Dag 4
Dagen började med en välbehövd vila. Ett av stadens berömda span inbjöd till varma sulfitrika bad. Två massörer skrubbade varje badare noggrant enligt georgisk tradition. Efter en avslappnande förmiddag följde en eftermiddag med fri lek. Ett gäng gav sig ut till stadens utkanter för att besöka Stalins underjordiska lönnrum, i vilket hans gamla tryckpress stod och samlade damm. För mer än hundra år sedan trycktes där propagandablad i hemlighet med uppmaningar om revolution, som sedan spreds bland medborgarna. Efter besöken tog gruppen sig upp på en av de många bergstoppar som omger Tbilisi, med hjälp av stadens svajiga linbana. Där avnjöts utsikten innan hela resesällskapet möttes upp för middag följt av hemgång.
Dag 5
Sista dagen på resan innebar att gruppen tog sig ut från huvudstaden för att uppleva lite av den Georgiska naturen och en heldagstur upp i Kaukasus var en fantastisk naturupplevelse. Turen började med stopp vid georgiska slott, kyrkor och magiska utsiktsplatser. På vägen hem stannade ett hungrigt gäng vi för att äta lunch det bjöds på grillad mat med den efterlängtade solen i ansiktet och Kaukasus mäktiga bergstoppar i bakgrunden. Tillbaka i Tbilisi avslutades dagen och resan med middag och vinprovning av traditionella georgiska viner. Gruppen enas om att den georgiska matkulturen är en mycket underskattad sådan.
Dag 6
Efter nästan en vecka i detta färgstarka land vaknade gruppen tidigt på morgonen för att röra sig hem till Uppsala igen. Resesällskapet präglades, parallellt med en förståelig utmattning efter föregående dagars äventyr, av en kollektiv känsla av lycka.